среда, 26 ноября 2014 г.

Педагогічне догодовування, ч.2

Коли давати окрему порцію?
Якщо коротко - тоді коли дитина готова ))) Готова, це означає, що дитина сидить за столом (не лягає на стіл, не намагається залізти), бере (нехай навіть руками) їжу зі своєї тарілки і їсть. До віку однозначно прив*язати непросто, оскільки залежить і від характеру дитини, і від того, наскільки послідовною була мама від початку. Десь в р-ні року дитина отримує окремий прибор - тарілочку і виделку. Спочатку краще давати менше їжі, ніж більше. Чому? Таким чином у дитини є відчуття того, що їжа це цінність. Їжу не розкидають, нею не бавляться. Їжу - їдять. А тих, хто не їсть, а бавиться, розкидає, намагається залізти на стіл, порпатись руками в маминій тарілці мама спокійно, але твердо спускає на підлогу, коротко пояснюючи, що за столом - їдять. Часто буває, що дитина проситься сісти окремо, свої прибори, мама садить дитину окремо, дає окремі прибори, дає їжу в тарілку, а дитина починає розкидати, або лізти до інших членів родини в тарілки, тоді треба видавати їжу порційно - поклали на тарілку 1 шматочок, дитина з*їла, просить ще, тоді даєте ще 1 шматочок. Перестала їсти - спускаєте на підлогу. Будь яку поведінку за столом і з їжею, яка в сім*ї вважається недопустимою, потрібно присікати відразу, спокійно, без криків і погроз, але твердо.

В нас за розмахування вилкою і спроби залізти в чужу тарілку, я спочатку забираю вилку. Якщо хуліганство продовжується далі, дитина спускається на підлогу.

Отже, коли мама бачить, що дитина готова сидіти окремо, їсти з свої окремої тарілки своїми приборами - мама надає таку можливість. Як тільки мама відчуває, що дитина забагато бешкетує за столом або намагається встановлювати свої порядки - мама зменшує повноваження дитини і встановлює більше свого контролю )))) В гостях чи закладах громадського харчування дитина довше їсть в мами на руках, оскільки не всюди продумано місце для малої дитини.


На мою думку, найбільший плюс педагогічного догодовування навіть не в тому, що не потрібно окремо варити/блендерити пюрешки, а в тому, що дитина дуже швидко схоплює правила поведінки за столом і розуміє, коли і що вона хоче з*їсти завдяки тому, що мама не намагається нагодувати, а дає дитині відчути голод (це допоможе уникнути проблем з психологією харчування у майбутньому), і прислухатись до потреб власного організму, їсти саме те, що потрібно , відчувати свої потреби, оскільки мама не годує за власною ініціативою, а дає можливість вибрати дитині з того, що є на столі. (Якщо на столі стоїть алкоголь або те, що дитині їсти не бажано, ми так і кажемо - що це малі дітки не п*ють/не їдять, це мамине або татове. Коли таких заборон всього декілька , діти досить швидко це розуміють і сприймають спокійно).

Щодо поведінки за столом, то діти спостерігають за поведінкою інших членів родини. Якщо хтось в родині витирає руки скатертиною, буде непросто пояснити дитині , чому так робити не варто. Тому краще починати з себе )))) А те, що дитина робить не_так (тобто те, що не прийнято робити за столом в родині)  з власної ініціативи (не наслідуючи дорослих) припиняється  фізичним унеможливлюванням це робити ))) Дитина забирають з-за столу і спускають на підлогу. (Маленькі діти розуміють фразу "не можна" як фізичну неможливість - як не можна дотягнутись рукою до Сонця, а не як заборону. І це не капризи і непокора, це фізіологічна особливість , тому краще фрази будувати інакше - " В нас так не прийнято, в нас роблять ось так-то і так-то". Наприклад, "На столі в нас стоїть їжа, а ми сидимо на стільцях" замість " Не можна сидіти на столі").

Щодо пиття. Мама дає дитині горнятко і на дні на 1 ковточок, притримуючи сама. Це може бути і в 7-8 місяців, може бути і в рік. Орієнтуватись треба на дитину - якщо пробує пити, значить готова. Коли перевертає горнятко, бавиться - горнятко забираємо. Пити, так щоб напитись діти починають переважно після року.

Голодна або спрагла дитина не буде, адже мама продовжує годувати грудьми на вимогу.

Щодо того, що пити - найкраще пити воду. Підсолоджені компоти це смачно, але потрібна і просто вода.

Протягом року від початку введення прикорму дитина має перепробувати всі продукти , які їдять в її сім*ї. І сезонні ягоди, фрукти, овочі.
Їжа виділяється лише на вимогу.


Ось так наш малюк їсть вдома. Сидить на дитячому кріслі для годування, підсунутому до загального столу.

А це в гостях, на звичайному стільці ))

Комментариев нет:

Отправить комментарий